Saturday, August 29, 2009

Kisah Awal Ramadhan

Sepanjang minggu ni macam2 hal yang berlaku ... dari kampung bergegas ke Felda Gedangsa untuk hantar nenek ke rumah Pak Ngah ... kemudian ke rumah abang Long di Sg Tengi Selatan ... balik Shah Alam ... pegi Bukit Beruntung dan semalam kami ke Kajang ... baru hari ni berkesempatan duduk di rumah dan masak untuk buka puasa.

Dan dah seminggu juga mak berkampung di rumahku ... saja ku bawa ke rumah supaya mudah ke surau untuk menunaikan Terawih ... maklumlah surau di kampung agak jauh ... dan kesian mak sedikit bermasalah untuk solat Terawih berjemaah.

Menu buka puasa ... simple aje ... ikan terubuk bakar ... cecah dengan mangga muda ... kangkung ikan masin dan cendawan goreng ... kemudian mak masak kuih tepung talam ... ingatkan dah cukup dah ... memandangkan masih ada masa sejam sebelum buka puasa ... tetiba terasa nak pergi Bazar Ramadhan kat Stadium Shah Alam.

Ehm ... kalau dah kat sana ... penuh jugak la tangan membimbit plastik ... roti John, martabak, laksam, sup tulang dll ... kesudahannya ... dah hampir 12 tgh malam ... makanan masih penuh kat atas meja makan ... laksam langsung tak terusik dan banyak lebihan makanan atas meja ... tu pun kuih tepung talam tu dah bawa separuh ke surau masa Terawih ...

Akhirnya bulan yang sepatutnya berjimat cermat ... tercemar dengan pembaziran sebegini ... semuanya kerana nafsu ... sebenarnya inilah yang berlaku setiap kali bulan puasa ... masa menahan lapar ... terasa semua makanan enak belaka ... tapi kita lupa ... kemampuan perut kita terbatas ... terlebih makan ... menyebabkan malas terawih dan mata pun mengantuk ...

Rasanya bukan aku sahaja yang menghadapi masalah ini ... buat rakan2 yang terasa ... marilah kita cuba perbaiki diri supaya dapat mengekang nafsu berbelanja ... membeli ala kadar ... supaya bulan Ramadhan yang mulia ini tidak menjadi bulan pembaziran.

No comments: